Uusi tieliikennelaki toi muutoksia kesä- ja talvirenkaiden vaihdon ajankohtiin

21.09.2020

Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020. Laki toi muutoksia mm. kesä- ja talvirenkaiden vaihdon ajankohtiin. Aiemmin vaihtoaika on ollut kalenteriin sidottu, nyt se määräytyy kelien mukaan. Kuljettajan vastuu sopivasta vaihtoajankohdasta korostuu. Ns. kalenteriin sidottu talvirengaspakko poistuu, mutta kelien vaatiessa talvirenkaita on yhä käytettävä. Uusi tieliikennelaki ottaa paremmin huomioon maakuntakohtaiset erot säätilassa.

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee edelleenkin olla kesärenkaissa 1,6 mm ja talvirenkaissa vähintään 3 mm. Renkaiden turvallisuus ja suorituskyky heikkenevät olennaisesti jo ennen näitä millimetrirajoja. Emme missään nimessä suosittele renkaiden ajamista "loppuun".

Tieliikennelaki lanseerasi myös uuden nastarenkaiden käyttökielto -liikennemerkin. Tietyillä ajo-osuuksilla voidaan nastarenkailla ajo kieltää ilmanlaadun parantamisesksi. Kylttiä on käytetty Suomessa vielä hyvin vähän.